slajd01.jpg
slajd01.jpg
slajd01.jpg

logo_za_zeru_visePovodom Međunarodnog dana starih 1. oktobra Ministarstvo rada i socijalnog staranja, UNDP u Crnoj Gori i JU Dom starih „Grabovac“, Risan, organizuju dvodnevnu regionalnu konferenciju (1. i 2. oktobra 2013. godine) pod nazivom  „Starenje i starost – kvalitet života“

U utorak, 1. oktobra 2013. godine, u 11:00 sati u JU Dom starih „Grbavac“ Risan održaće se dvodnevna regionalna konferencija „Starenje i starost – kvalitet života“ u organizaciji Ministarstvo rada i socijalnog staranja, UNDP u Crnoj Gori i JU Dom starih „Grabovac“. Konferencija se organizuje uz podršku projekta IPA 2010 „Reforma socijalne i dječje zaštite - unapređenje socijalne inkluzije“ koji finansira Evropska unija, i uz podršku JP „Morsko dobro“.

Na otvaranju konferencije govoriće Goran Kuševija, direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Rastislav Vrbenski, stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori i Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Konferencija se organizuje u cilju razmjene iskustava i unapređenja pozitivne prakse u oblastima razvoja usluga socijalne zaštite za stare i brige o licima oboljelih od demencije, kao i razvoja regionalne saradnje institucija i organizacija koje se bave socijalnom zaštitom starih.

Domu starih „Grabovac“ će na konferenciji biti uručen sertifikat ISO 9001:2008, kojim se potvrđuje kvalitet usluga koje ova ustanova pruža korisnicima.

U čast 1. oktobra – Međunarodnog dana starih – tokom konferencije će biti organizovana prodajna izložba radova korisnica i korisnika iz domova u Risnu, Novom Bečeju, Mariboru, Banja Luci i Sarajevu, kao i folklorna priredba.

Predavači i učesnici na konferenciji će biti istaknuti stručnjaci iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite starih iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Holandije itd.

Zainteresovani predstavnici medija mogu pratiti uvodni dio konferencije.

PR služba Ministarstva rada i socjalnog staranja

Dana 26.09.2013. godine Savjet mladih DPS-a Glavnog grada Podgorice u saradnji sa Savjetom mladih DPS-a Kotora posjetili su Dom starih „Grabovac“ – Risan. Predstavnici savjeta mladih su obišli korisnike svih paviljona Doma i upoznali se sa uslovima rada i načinom života korisnika u našoj ustanovi. 

Tom prilikom u okviru humanitarne akcije “Mladi starima”, povodom 1.oktobra međunarodnog dana starih donirali su korisnicima Doma 140 pari obuće, kao i plazma televizor LG 50". Predsjednica SM DPS-a Podgorice Alma Ljuljanaj je istakla da je veliko zadovoljstvo što su boravili danas u Risnu i najavila da će ubuduće SM DPS-a organizovati brojne akcije u cilju pomoći socijalno ugroženim licima i svim ranjivim kategorijama, koji zaslužuju posebnu pažnju društva.

Povodom njihove posjete, kao i vrijedne donacije u ime Doma starih zahvalio se direktor Zoran Vukićević, ističući da je ovo veliki znak pažnje mladih za stare uoči njihovog praznika.

Dana 24.09.2013.godine članice klape „Bisernice Boke“ posjetile su našu ustanovu i održale koncert za naše korisnike. Korisnici su uzivali u pjesma iz Boke kao i u čitavom repertoaru naših gošći. Ovom prilikom se zahvaljemo svim članicima klape „Bisernice Boke“ i nadamo se da ćemo i dalje sarađivati i  uživati u njihovim predivnim glasovima i pjesmama.

U susret  1 oktobru Međunarodnom danu starih i danu Doma starih „Grabovac“u Risnu urađena je fasada na „H“ paviljonu. Uprava, zaposleni i korisnici Doma  izražavaju  zahvalnost g-dinu Luki Maksimoviću koji je donirao  adaptaciju u vrijednosti od oko  5.000,00 eura, koja je od velikog značaja za pobošalje kvaliteta života korisnika i rada zaposlenih u „H“  paviljonu Doma..

Direktor Doma Zoran Vukićević sa zaposlenima i korisnicima cijeni dobra djela g-dina Luke Maksimovića, koji je i ranije nesebično pomagao našoj ustanovi, da bi se povećao standard življenja korisnika u Domu i da bi isti bili srećniji i zadovoljniji u svom trećem dobu.