slajd01.jpg
slajd01.jpg
slajd01.jpg

ZAKLJUČCI SA PRVE REGIONALNE KONFERENCIJE „STARENJE I STAROST-KVALITET ŽIVOTA“ KOJA JE ODRŽANA U DOMU STARIH „GRABOVAC“ U RISNU 1-2. OKTOBAR 2013. GOD.

zakljucci_radnimat_03102013Neophodna je kontinuirana razmena znanja i iskustava, kako ustanova koje obezbjeđuju uslugu smještaja za odrasle i stare korisnike, tako i svih stručnjaka čiji rad može doprinijeti kvalitetu usluga za stare i pružaoca usluga za ove korisnike u zajednici. U tom cilju, inicijatori konferencije uložiće napor da konferencija o kvalitetu života starih u sistemu socijalne zaštite postane tradicionalna konferencija koja bi se organizovala jednom godišnje, povodom 1.oktobra, međunarodnog dana starih.

Uvođenje kvalitetnih usluga kao jednu od osnovnih pretpostavki podrazumijeva kontinuiranu obuku i razvoj kompetencija stručnih radnika i saradnika. Iz tih razloga neophodno je razviti mehanizam unapređivanja profesionalnih kompetencija zaposlenih u ustanovama za smeštaj odraslih i starih korisnika. Takođe je neophodno razvijati stručne kompetencije svih drugih stručnih radnika i saradnika u socijalnoj zaštiti koji rade na obezbjeđivanju podrške starima. Potrebno je učiniti napore da se razvije sistem obuke i supervizije, kao  i da se razviju i primijene i druge metode razvoja profesionalnih znanja i veština stručnjaka.

U tom cilju, bilo bi dobro u narednom periodu raditi na dva osnovna pravca razvoja kompetencija: kreiranje i realizacija potrebnih programa obuke, u čijem razvoju bi učestvovale internacionalne grupe stručnjaka, okupljene oko zajedničkog centra za obuku, i omogućavanje kontinuirane  razmjene znanja i iskustava ( radionice, upotreba savremenih komunikacionih tehnologija, seminari, tematski stručni skupovi....), kako u okviru svake od zemalja učesnica, tako i na internacionalnom planu.

Posjetioci

Montenegro 73.2% Montenegro
Serbia 8.2% Serbia
United States of America 5.4% United States of America

Broj zemalja:

64

Ukupno posjeta:
912085
Danas: 12
Ove nedelje: 85
Ovog mjeseca: 403

Pratite nas na:

youtube Instagram icon  facebook