slajd01.jpg
slajd01.jpg
slajd01.jpg

1.- 2. OKTOBAR 2013. GODINE PRVA REGIONALNA KONFERENCIJA „STARENJE I STAROST – KVALITET ŽIVOTA“

Jedan od ključnih pravaca reforme sistema socijalne zaštite u Crnoj Gori je uvođenje kvalitetnih usluga i definisanje minimalnih standarda kvaliteta usluga. Posebna pažnja poklanja se i razvoju kvalitetnih usluga za stare, kako kada su u pitanju usluge u zajednici, tako i kada se radi o uslugama smeštaja za odrasla i stara lica. Cilj ovih usluga je unapređenje zaštite starih i unapređenje njihovog kvaliteta života.

Radi iniciranja aktivnosti na polju razvoja usluga za stare, Ministasrtvo rada i socijalnog staranja Crne Gore, u saradnji sa  UNDP i Domom  starih ’’Grabovac’’ iz Risna, organizovalo je Prvu regionalnu konfereciju pod nazivom ’’Starenje i starost-kvalitet života’’koja je održana 1-2. oktobra 2013. godine u Domu starih „Grabovac“ u Risnu.

Osnovna ideja konferencije je da se podstake razmjena znanja i iskustava stručnajka iz regiona koji se bave problemom starih na način koji može da doprinese unapređenju usluga za stare.  Ideja o organizovanju konferencije inicirana je od strane pet domova koji obezbeđuju uslugu smještaja za stare sa različitim životnim teškoćama - Dom starih ’’Grabovac’’ iz Risna, Dom za smještaj duševno oboljelih lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ iz Novog Bečeja, Socijalno gerijatrijski centar iz Banja Luke, Dom „Danica-Vogrinec“ iz Maribora i Kantonalna ustanova „Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ iz Sarajeva.

Program konferencije organizovan je u dvije cjeline. U prvoj cjelini govorilo se o razvoju usluga za stare u zajednici i ulozi lokalne samouprave, dok je druga cjelina bila posvećena kvalitetu života starih koji se nalaze na smeštaju u ustanovama socijalne zaštite, sa posebnim osvrtom na kvalitet života starih oboljelih od demencije.

Uvodna izlaganja dali su g-din Goran Kuševija, Direkror Direktorata za socijalno  staranje i dječju zaštitu – Reformski procesi socijalne zaštite u Crnoj Gori, prof.dr Agima Ljaljević, direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje – Promocija regionalnog razvoja umrežavanja relevantnih javno volonterskih aktera koji se bave socio-zdravstvenom zaštitom starih, Milanović Lidija, psiholog , Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima i konsultant UNDP- Kvalitet života starih lica u ustanovi socilalne zaštite i dr Mirjana Čukić, direktor Klinike za neurologiju Kliničkog centra Crne Gore – Medicinski aspekt demencije. O stručnom radu sa korisnicima i načinima za unapređenje kvaliteta života korisnika govorili su stručnjaci iz ustanova za smeštaj iz doma starih „Grabovac“  iz Risna, Doma za smještaj duševno oboljelih lica „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac“ iz Novog Bečeja, Socijalno gerijatrijskog centra iz Banja Luke, Doma „Danica-Vogrinec“ iz Maribora i Kantonalne ustanove „Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ iz Sarajeva.

Posjetioci

Montenegro 73.2% Montenegro
Serbia 8.2% Serbia
United States of America 5.4% United States of America

Broj zemalja:

64

Ukupno posjeta:
912087
Danas: 14
Ove nedelje: 87
Ovog mjeseca: 405

Pratite nas na:

youtube Instagram icon  facebook