slajd01.jpg
slajd01.jpg
slajd01.jpg

DNEVNI BORAVAK ZA DEMENCIJU I USLUGA POMOĆ U KUĆI

Prijave na tel:

067 334 010

067 138 009

E-mail adresa: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

JU Dom starih Grabovac je prateći evropske trendove u prethodne 4 godine licencirala 4 usluge za pomoć za život u zajednici i to :

- Usluga prihvatilišta za beskućnike (Risan)

- Usluga dnevni boravak za dementna lica (Risan)

- Usluga dnevni boravak za odrasla i stara lica (Škaljari)

- Usluga pomoć u kući (Škaljari)

Upotpunjujući navedene usluge, koje predstavljaju razvoj usluga za podršku za život u zajednici, naša ustanova je licencirala i Uslugu savjetovališta za beskućnike sa sjedištem u Podgorici i dokazala odgovoran pristup prema kategorijama odraslih i starih lica kao i lica sa invaliditetom, odnosno beskućnicima sa teritorije Crne Gore.

IMG 9ac314696eb4c169231f42fa6c7503b6 V

U okviru projekta „Socijalna inkluzija u Crnoj Gori“,  jutros je na zatvorenom bazenu „Zoran Džimi Gopčević“  održan peti plivački događaj posvećen starijim i osobama sa invaliditetom.

Kako je za Radio Kotor kazala koordinatorka projekta Lena Pasinović, ovaj događaj se organizuje  saradnji sa Domom starih “Grabovac“ Risan, Dnevnim boravkom za starije osobe i lica sa invaliditetom u Rakitama i Dnevnim boravkom za djecu sa smetnjama u razvoju JU Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”, a kako ističe, iz nedjelje u nedjelju, vlada sve veće interesovanje.

,,U prethodnoj godini Opština Kotor je započela implementaciju projekta “ Socijalna Inkluzija u Crnoj Gori” finansijski podržanog od strane Regije Friuli Venezia Giulia, u skladu sa Zakonom Regije FVG od 30. oktobra 2000, br.19. Ovo je već četvrta nedjelja kako organizujemo druženje za pripadnike treće životne dobi i osobe i djecu sa invaliditetom, a protekle sedmice organizovali i plivački događaj za korisnike Resursnog centra „Dr Peruta Ivanović“.

Osnovni cilj projekta je sprovođenje aktivnosti usmjerenih na inkluziju i socijalnu integraciju ranjivih grupa, a pogotovo osoba sa invaliditetom čije su fizičke i senzorne sposobnosti dugoročno narušene.

Projekat se temelji na pretpostavkama koje se odnose na značaj motoričke sposobnosti i fizičke aktivnosti kao prakse ne samo za rehabilitaciju, već i zbog njene suštinske edukativne i društvene vrijednosti, kao alata za poboljšanje kvaliteta života i zaštite zdravlja i kao sredstva za socijalnu integraciju“, navodi Pasinović.

Sa korisnicima ovog projekta radili su specijalista primijenjene fizioterapije Miljan Nikčević i fizijatar dr Kaća Tomčuk, a plivačkom događaju u ime Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti prisustvovala je Milica Tomović.

Više informacija o samom projektu ali i o Kalendaru događaja, zainteresovana lica mogu dobiti na broj +382 063276782 srijedom, četvrtkom i petkom od 12 do 15 sati.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Preuzeto sa: ODRŽAN PETI PLIVAČKI DOGAĐAJ U OKVIRU PROJEKTA SOCIJALNA INKLUZIJA U CRNOJ GORI - Radio Kotor